שיקום כבד

הכבד הוא האיבר הפנימי הגדול ביותר בגופנו והוא גם איבר חיוני לו קשר עם איברים רבים נוספים המשפיעים על בריאותנו – לבלב, כליות, עצמות, עור, מוח, טחול, לב, מערכת העיכול, מערכת החיסון ועוד. הקשר בין הכבד לבין האיברים האחרים בגוף הינו הדוק וכאשר מתעוררת בעיה בכבד היא משפיעה על כל מערכות הגוף ועל הבריאות הפיזית כולה. כאשר מתעוררת בעיה בכבד, לעיתים ניקוי רעלים או שיקום הכבד באמצעות תזונה עשויים לעשות את ההבדל ולסייע לו לחזור לתפקוד תקין. 

מהו תהליך של שיקום כבד?

הפרעה בתפקודי כבד יכולה להיגרם מסיבות רבות, העיקריות שבהן יהיו מחלות זיהומיות שונות כמו הפטיטיס ו-CMV או מחלות הנגרמות מטפילים, מחלות תורשתיות שונות, הרעלת מתכות, שימוש ממושך בתרופות בעלות השפעה על הכבד, מחלות חיסון שונות, צריכת אלכוהול מופרזת וכבד שומני הנחשב נפוץ במיוחד ובעיקר למחלה המובילה בעולם בין מחלות הכבד. בדרך כלל, לכבד השומני יתווספו תסמונות נוספות כמו השמנת יתר, טרום סוכרת וסוכרת והתסמונת המטבולית. 

קיימות תרופות שונות למחלות מסוימות, אין לכבד השומני עוד אין תרופה ועיקר הטיפול והשיקום בכבד נעשה באמצעות שינוי אורח החיים, ובעיקר שינוי התזונה. מחקרים בתחום מוכיחים כי לתזונה הים תיכונית ישנה השפעה חיובית על כבד שומני ותזונה זו תהיה מורכבת מהרבה ירקות, פירות, טחינה, אגוזים, דגנים מלאים, אבוקדו והפחתת צריכת הסוכר ומזונות מעובדים. כמו כן, לפעילות גופנית שלוש עד ארבע פעמים בשבוע השפעה חיובית על הכבד השומני ולכן רצוי לשלבה גם כן. 

תפקידיו הרבים של הכבד בגוף האדם

לכבד תפקידים רבים בגופנו, כיוון שיש לו קשר ישיר עם מערכות רבות בגוף. בין היתר הכבד אחראי על פירוק וייצור של פחמימות, חלבונים, חומצת אמינו, שומנים, חומצות מרה, יצירה של נוגדנים במערכת החיסון ויצירה של תאי דם, נטרול אמוניה ונטרול חומרים רעילים בגוף. הכבד הוא גם האיבר האחראי על פירוק והפרשה של התרופות בגופנו, לכן הוא גם מושפע מאוד מתרופות מסוימות ופגיעה בכל אחד מאותם תפקודים של הכבד יכולה להוביל לבעיות בריאות חמורות ומורכבות ביותר. 

ברוב המקרים הבעיה תהיה כבד שומני, ובדרך כלל הכבד השומני יוותר בשל חוסר פעילות גופנית, לחץ וסטרס ותזונה שאינה מיטיבה עם הגוף וכוללת סוכרים ופחמימות. יש פעמים בהם תרופות גורמות לכבד שומני ולעיתים דווקא ירידה חדה מדי במשקל תגרום לכך. 

אז כיצד נשנה את התפריט ונבצע ניקוי רעלים בכבד? ראשית יש לומר שמומלץ מאוד להיות מלווים באדם שמתמחה בתחום ולו הידע והניסיון להמליץ על התפריט שיהיה המותאם ביותר למצב הכבד הספציפי. את האורז, הפסטה והלחם נחליף קודם כל בבטטות, ירקות, קמח חומוס, קינואה, קמח טף וקמח שקדים. גם קמח שיפון וקמח כוסמין יכולים להתאים, אך מומלץ לבחון האם הרכיבים הם אכן 100 אחוז של הקמח, כי במרבית המקרים לא כך הדבר. במסגרת התפריט יש להימנע משומנים מן החי ומשמנים מזוככים, אפשר להיעזר בחליטות עלי עץ זית, תמצית שום פרסי ותמצית שן הארי, להרבות באכילת ירקות ופירות, קטניות ועלים ירוקים.

**הנכתב מהווה מידע כללי בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי.

שתפו פוסט זה

היריון

רשלנות רפואית בהתמודדות עם זיהומי ליסטריה בהריון ומניעת ההגנה על העובר

לרשלנות רפואית בזיהוי ומניעת התפתחות זיהום ליסטריה בהריון יכולות להיות השלכות חמורות על האם והעובר, ומטרת מאמר זה היא להציג את הניואנסים של הנושא, כך שהנפגעים ובני משפחותיהם יוכלו לפתוח בהליכים משפטיים עד למיצוי הדין עם האחראים.

כיצד בוחרים קופת חולים?

לא פעם בוודאי תהיתם האם יש קופת חולים טובה יותר מקופת החולים שלכם. אם אינכם מרוצים מקופת החולים שלכם מבחינת